Informații pentru candidaţii cetăţeni ai statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene şi ai statelor terţe

 

1. Limba de desfășurare a studiilor

Toate activităţile didactice, practice și de cercetare se desfăşoară în limba română, cu excepția programelor de studiu unde predarea se face într-o limba străină de circulație internațională.

2. Atestarea cunoaşterii limbii române în care urmează se desfăşoare studiile

Competenţa lingvistică a candidaţilor trebuie dovedită în mod obligatoriu prin existenţa la dosar a diplomei sau adeverinței de absolvire a cursurilor anului pregătitor de limba română.

3. Înscrierea candidaților

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene pot participa la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, în aceleași condiții prevăzute de lege pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește taxele de școlarizare sau pe locurile cu taxă în regim CPV (Cont Propriu Valutar).

Condiţia minimă de înscriere este absolvirea unui liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă. Această diplomă trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei și Cercetării din România.

4. Informații suplimentare referitoare la înscrierea candidaților

Dosarul de înscriere trebuie să fie însoţit de dovada oficială de absolvire a liceului și de notele finale ale examenului de bacalaureat.

Diploma de bacalaureat sau dovada de absolvire a liceului, pentru ţările unde nu se susţine examen de bacalaureat, trebuie să fie prezentată în original în momentul înscrierii efective la studii.

Lipsa diplomei de bacalaureat sau a dovezii oficiale de absolvire a liceului și a notelor examenului de bacalaureat în momentul înmatriculării sau constatarea unor fraude, duce la pierderea automată a locului obţinut prin selecţie și a tuturor taxelor plătite până în acel moment.

5. Informații privind admiterea candidaţilor străini

a) Admiterea se realizează prin concurs de admitere, probă scrisă sau pe baza de dosar, în limba română, pentru cetăţenii români, ai Uniunii Europene, ai SEE, ai Confederaţiei Elveţiene, care optează pentru concursul din luna iulie 2020. Pe baza acestui concurs, pot fi accesate locuri bugetate de statul român sau locuri cu taxă.

Informaţiile referitoare la această modalitate de admitere se regăsesc în metodologia de admitere 2020.

b) Admiterea se realizează prin concurs de evaluare a performanțelor școlare și a realizărilor personale pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene la Facultatea de Medicină și Farmacie care optează pentru această modalitate de admitere.

6. Recunoaşterea studiilor liceale de către autorităţile române

  1. Pentru cetățenii Uniunii Europene, ai SEE, ai Confederației Elvețiene, studiile sunt recunoscute de către Centrul Național de Recunoaștere şi Echivalare a Diplomelor, organism al Ministerului Educației și Cercetării din România.

Între documentele cuprinse îndosaruldeînscriereseaflăcelenecesareși este spre recunoaștere către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalarea Diplomelor. În urma evaluării dosarului la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalarea Diplomelor este emisă o adeverință/atestat care vă conferă dreptul să urmați studii universitare în România.

Înmatricularea la programele de studii din cadrul universității este condiționată de recunoașterea studiilor de către Centrul Național de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.

Nerecunoașterea de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalarea Diplomelor, a studiilor dumneavoastră ne împiedică să vă înmatriculăm.

  1. Pentru cetăţenii din ţările terţe Uniunii Europene, echivalarea studiilor liceale este efectuată de către Direcția Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educației și Cercetării din România.

Între documentele cuprinse în dosarul de înscriere se află și celenecesarerecunoașteriistudiilor liceale. Dacă ați fost declarat eligibil și dosarul dumneavoastră este complet, Direcția Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene emite o scrisoare de acceptare la studii care vă este indispensabilă obținerii vizei de

Înmatricularea la programele de studii din cadrul universității este condiționată de recunoașterea studiilor de către Direcția Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene. Nerecunoașterea de către Direcția Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene a studiilor dumneavoastră ne împiedică să vă înmatriculăm.

În cazul nerecunoaşterii studiilor de către Centrul Național de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor sau, după caz, de către Direcția Generală Relații Internaționale şi Afaceri Europene, contractul de studii încheiat între student şi Universitate încetează la data la care Ministerul Educaţiei și Cercetării transmite universităţii documentul oficial care atestă nerecunoaşterea actelor de studiu, iar taxa şcolară achitată de student până la data înmatriculării nu este rambursabilă.

În cazul în care candidatul european prezintă documente eliberate de o țară terţă Uniunii Europene, documentele solicitate trebuie pregătite conform celor din lista disponibilă pentru cetățenii aparținând ţărilor terţe Uniunii Europene, după cum urmează:

Fotocopiile după actele de studii emise de ţări non-UE trebuiesc vizate spre autentificare de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă şi Ambasada României din țara emitentă sau de către Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă şi Ambasada ţării emitente în România şi Ministerul Afacerilor Externe din România sau Apostilate cu Convenția de la Haga (după caz). Pentru ţările unde nu există misiuni diplomatice ale României sau care nu au misiuni diplomatice în România, actele de studii vor avea viza Ministerului Educaţiei şi a Ministerul Afacerilor Externe din ţara emitentă.

Pentru diplomele din Republica Moldova nu este necesară apostilarea sau supralegalizarea. Diplomele emise anterior anului 2008 (cât și diplomele emise după 2008 care nu pot fi verificate prin portal) vor fi însoţite de Adeverinţa de autenticitate eliberată de Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, în original.

Dacă numele şi prenumele candidatului de pe diploma de bacalaureat nu sunt identice cu numele şi prenumele care apar în certificatul său de naştere, candidatul este obligat să depună la dosar o notă explicativă notarială.

7. Posibilitatea de finanţare a studiilor și cuantumul taxelor percepute.

Candidaţii admiși prin concurs cu probă scrisă sau pe bază de dosar pot beneficia de locuri bugetate de statul român sau locuri cu taxă.

Candidaţii admiși prin evaluare a performanțelor școlare și a realizărilor personale pot accesa doar locuri cu taxă (CPV - Cont Propriu Valutar).    

8. Cetăţenia unui candidat versus forma de admitere pentru care optează

La admiterea prin examenul scris sau pe bază de dosar, în limba română, se pot înscrie cetăţeni români,  ai UE,  ai SEE şi ai Confederaţiei Elveţiene.

La admiterea prin evaluarea performanţelor şcolare şi a realizărilor personale pot aplica cetăţeni ai UE, ai SEE, ai Confederaţiei Elveţiene și ai statelor terţe.

De asemenea, la programele de studiu cu predare în limba română sunt admişi fără concurs de admitere cetăţenii străini înscriși prin acorduri guvernamentale și/sau instituționale bilaterale, care beneficiază de burse de studii ale statului român, în condițiile prevăzute de reglementările în vigoare.

9. Taxele aferente procesului de înscriere

La admiterea prin examenul scris sau pe bază de dosar, în limba română, taxa de înscriere este de 150 lei.

La admiterea prin evaluarea performanţelor şcolare şi a realizărilor personale se percepe taxa de procesare a dosarului în valoare de 50 euro.

La admiterea pe bază de dosar a candidaților non-EU, taxa de procesare a dosarului, nerambursabilă, este în valoare de 250 euro.

CONT LEI

  • Cod IBAN: RO75 TREZ 3062 0F33 0500 XXXX
  • Deschis la Trezoreria Galați:
  • Beneficiar:  Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
  • CUI: 3127522
  • Observații: Se va trece numele și prenumele candidatului, CNP-ul si tipul taxei (taxa admitere)

CONT EURO

  • Cod IBAN : RO58 RNCB 0141 0328 8818 0186
  • Beneficiar:  Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
  • Observații: Se va trece numele și prenumele candidatului, CNP-ul si tipul taxei (taxa admitere)
  • Nu se acceptă CEC-uri.

10. Modalitatea de înscriere

Înscrierile pentru concursul de admitere a cetăţenilor statelor membre ale UE, ai SEE, ai Confederaţiei Elveţiene şi ai statelor terţe au loc la sediul universității din strada Domnească nr. 47, cam U89. Candidații pot trimite online actele necesare dosarului de înscriere la adresa de e-mail rectorat@ugal.ro.

Perioada de depunere a dosarelor este:

  • 8 – 11 iulie 2020
  • 13 – 17 iulie 2020

11. Viza de studii în România

Cetățenii țărilor terțe Uniunii Europene au nevoie de viză de studii, eliberată de Ambasada României în țara de origine. Viza se eliberează în baza Scrisorii de Acceptare la studii emisă de către Direcția Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării.

Cetățenii Uniunii Europene nu au nevoie de viză de studii în România. Ei trebuie să-și anunțe șederea la organele Ministerului Administrației și Internelor.

12. Informaţii suplimentare pot fi obținute la:

Secretariat rectorat: 

Serviciul Relații internaționale și interinstituționale:

Precizări importante:

Dosarele incomplete sunt verificate, dar nu sunt eligibile pentru evaluare.

Documentele doveditoare netraduse nu sunt eligibile pentru evaluare.

Anexele (formulare CNRED/DGRIAE) trebuie să fie datate și semnate pentru ca dosarul să poată fi evaluat. Rezultatele selecției nu pot fi contestate.

Corespondența intrată în universitate după data limită și după finalizarea procesului de selecție nu va fi luată în considerare.

Prin selecționarea dumneavoastră, universitatea nu își asumă nici o obligație în ceea ce privește înscrierea dumneavoastră efectivă la studii.